teisipäev, 23. oktoober 2012

23. oktoober 2012 - rikas riik ja rikas rahvas

Tere!

Mis põhjustas sellise pealkirja? Kahjuks oli see jälle Delfi, kes suutis oma artikliga tänase päeva üllatuse luua. Mitte, et mul midagi Delfi vastu oleks, aga vahel oleks tore, kui peamised uudised tuleks ka muudelt kanalitelt.

Nimelt toodi Delfi majandusrubriigis välja SEB panga analüüsi tulemused, mille järgi on keskmise eestlase hoius 3410 euro suurune. Mitte, et matemaatika petaks, aga ikkagi - olge normaalsed! Kas keskmine eestlane on siis pidevas näljas ja elab kuuse all, et tal nii palju säästusid hoiusel on??? Eilses Õhtulehes oli just välja toodud mingi arvestus keskmise kodaniku kohta - ja seal on keskmise kodaniku palgaks märgitud 655 eurot. Kui neid kahte statistikat kõrvutada, siis peaks keskmisel eestlasel olema pangas umbes viie kuu palk. Ei ole midagi öelda - säästlik rahvas praegusel ajal!

Ja kui nüüd siia alla lisada pilt kahest kõrvutiolevast artiklist, mis on hetkel (kell 20.55) üleval Õhtulehe veebiväljaandes,
siis esimese artikli pealkirja SEB'i teatele lisades tuleb välja, et järelikult on keskmised säästud veelgi suuremad. Sealt edasi näitab teine artikkel aga selgelt seda, et rikkad inimesed ei taha enam lihtsalt oma raha kulutada ja imevad toidu asemel näppu.

Miks me peame üldse taluma seda igapäevast hala halbade palkade üle? Kui inimestel on sellised säästud, milleks kurta?

Jama on see, et viimasel ajal hakatud avaldama palju sellist statistikat, mis keskmisel lugejal turja punaseks võtab - statistikat, mis näitab ilmselgelt meil valitsevat ebavõrdsust. Milleks on tarvis veel seda ebavõrdsust rõhutada?

*

Tegelikult on mul vaja praegu välja tuua väikene vabandus ja selgitus: kuna järgmine lõik sisaldab kriitikat JÄLLE Reformierakonna aadressil, siis ausalt - meil ei ole siin vasakpoolsete vaadetega jututuba. Me kritiseeriks hea meelega ka teisi erakondasid, aga miskipärast on viimasel ajal peamised uudised siiski olnud just reformaritega seotud. Võib-olla on asi selles, et Tallinna peavaenlane number 1 viibib praegu visiidil Hiinas ja seepärast pole ajakirjandusel näiteks Keskerakonnast midagi kirjutada; võib-olla jälgib SDE praegu kissis silmadega, kuidas valitsev erakond endale ise hauda kaevab - vahest just seepärast ei ole kellestki teisest midagi suurt praegu kuulda. Kes teab?

*

Tagasi Reformierakonna juurde tulles on aga märkimisväärne nende praegune positsioon äsja lõppenud juhtumis Silveriga - nimelt soovib erakond Meikari poolt annetatud rahast loobuda, kirjutab Äripäev, annetades selle heategevusele. Mitte, et ma nende ideest nüüd täpselt aru saaks, ent järsku ei peagi keegi sellest aru saama. Igatahes on kummaline, et Silveri poolt toodud raha otsustatakse niinimetatud loobumise tähe all anda heategevusele. Heategevus ise on hea mõte, aga kas just selle raha annetamine on hea, on hoopis teine küsimus. 

Ma miskipärast arvan,
et teatriinimestel oli ikka
suurem kott toetusraha jaoks.
Loobudes annetusest ei saa anda annetust mujale, kui tagasi selle annetajale - praeguse kava järgi oleks tegemist pigem annetuse sihtotstarbelise kasutamisega: maine tõstmise ja omamoodi valimisreklaamiga läbi heategevuse. Kui soovitakse rahast loobuda, oleks vaja see lihtsalt kilekotis Silver Meikarile tagasi anda. Soovitavalt samal hetkel, kui erakond Meikari välja viskab. Visaku siis vähemalt koos rahaga!

Heategevuse jaoks võiks erakond raha leida aga teistest allikatest. Kasvõi teatriinimeste toel, kes soovisid täna Reformierakonnale just eelmainitud moel toetussummasid viia.

*

Kuna Eestis on nii suurel hulgal staare, et neist võib lausa mitu hooaega tähesaateid teha, siis parandab "Päev Eestis" ka oma selleteemalise vea.

Eesti inimeste lemmiksaateks on:
Lihtsalt mõte: kas selline statistika on usaldusväärsem kui see, mis puudutab rahandust?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar