kolmapäev, 24. oktoober 2012

24. oktoober 2012 - IRL, raha, KE

Tere õhtust!

Eile, peale viimase kirje postitamist hakkasin ma mõtlema ajastusele. Kuna päevasündmuste kommenteerimine saab üldjuhul siiski toimuda pärast päeva ehk õhtul, siis on sellest tingitud ka meie kirjete ülesseadmine alles kümne-üheteist paiku hilisõhtul, kus normaalsed inimesed enam arvutis ei istu. Samas on iga kirjutaja soov ka selline, et tema kirjapandut loetaks ja kaasa mõeldaks. Sellest johtuvalt hakkame peale tänast kirjet edaspidi meiepoolseid päevakommentaare üles laadima järgmise päeva hommikul kell üheksa. Paluks siis mitte imestada, kui 25. oktoobri kuupäevaga kirje avaldatakse kahekümne kuuendal kuupäeval.

*

Suur rõõm on teatada, et hoolimata üldisest meediat vaevavast reformiuputusest saame seekord alustada oma teksti IRL liikme ja ministri Juhan Partsiga. On igati mõistetav Juhani mure küttekulude suuruse pärast, millest ta rääkis tänasel infotunnil, kuid ikkagi jääb arusaamatuks üks lause: "Selleks, et see investeerimine oleks lihtsam, valitsus jõudumööda pakub teatud präänikut, teatud toetusprogramme, et inimene ei peaks korteriomanikuna väga palju üldse oma laenukoormust suurendama." Ja selle lause lõppu lisas ta ise: "Ongi väga lihtne."

Mmm... Ei... Ei ole lihtne. Suhteliselt arusaamatu lause oli.

Eraldi teemana võiks muidugi käsitleda majandus- ja kommunikatsiooniministri arvamust üldiselt - miks peaks praegu, kui inimesed niigi ägavad suurte laenukoormuste all, promoma veelgi laenukoormuste suurendamist. Ma saan aru (või ei saa), et "ei peaks väga palju üldse suurendama", aga ikkagi suurendama?

Kindlasti tasub siin eraldi ära tuua ka Juhani oskus mitte vastata küsimusele, mille esitas talle Rainer Vakra lubatud kodukulude vähendamise kohta. Oskuslikult lükkas ta teema küttekuludele ja tuli välja enda nägemusega ettekujutustest. "Ma kujutan ette, et teie (rahva? Vakra?) ettekujutus on selline, et me (valitsus? riik?) lihtsalt eelarvest hakkame kompenseerima. Ei, meie (valitsuse? erakonna?) ettekujutus on selline, et me (valitsus? erakonnad? rahvas?) peaksime raiskamise ära lõpetama." Öelgu selge sõnaga, kes need teie ja meie oleme, siis on meil (!) ka ettekujutus, kelle ettekujutustest räägitakse. Et kes siis lõppude lõpuks see raiskaja ikkagi on?

Minule, selle kirjatüki autorile, jäi Partsi sõnavõtust (sest sõnavõtt see oli, mitte vastus esitatud küsimusele) mulje, et kui rahvas investeerib hunniku pappi oma kodudesse, suurendab väga palju üldse mitte oma laenukoormust ja vähendab ISE oma kodukulusid, siis on minister ENDA valimislubaduse täitnud. Või ma kujutan seda ette???

Sama hästi võiks ma väita, et täitsin oma lubaduse Kuu peal käia, kuigi tegelikult käis Kuu peal see Armstrongi kutt.

*

Samas - võib-olla ei ole ma jälle millestki õigesti aru saanud. Swedpanki analüüsi kohaselt on eestlaste laenukoormus ikka päris väike, kui võrrelda seda ülelaheriigiga. Ja kui sellele infole liita veel eilne SEB panga analüüs, mida me eilses kommentaaris ka kajastasime, siis Eestis elatakse ikka väga hästi. Äkki peaks tõesti Partsi sõnu kuulda võtma ja uuesti suure hooga laenama hakkama?

Saab ka selle kauakardetud ja hirmuga oodatud MaSu II'ga kiiremini ühele poole.

*

Tõsiselt muretsema on mind pannud asi, mida ma samuti eile mainisin, et meie keskmiste vaadetega erakonna poolt ei ole viimaste päevade jooksul ühtegi märkimisväärset avaldust tulnud. Et selline erakond üldse eksisteerib, seda püütakse meelde tuletada vaid üksikute artiklitega - täna näiteks priisõitu ja trolle ühendades.

Võib-olla on probleem sellise murettekitava vaikuse taga asjaolus, et suur juht ja ideoloog viibib erakonnast kaugel ning keegi ei oskagi midagi ilma temata öelda. Vähemalt mõne aja taguste ütluste intellekti arvestades võib asi tõesti ka selles olla. Samas - hoolimata kõigest on Keskerakonnast ajuti tulnud ka mõistlikke sõnu.

Teine, minu arvates hoopis reaalsem võimalus on selles, et suur juht on saatnud oma järgijad olulisele valimiseelsele koolitusele ja nüüd nad siis järgivadki õpitut.

Kes teab, kes teab...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar